Με την παρούσα επιστολή, η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον βαθύ προβληματισμό της, αναφορικά με την πρωτοφανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών που καταγράφονται στην περιφέρειά μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, βάσει των επίσημων στοιχείων σε επίπεδο Κρήτης παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 350% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς από 20 περιστατικά με 1.000 παράτυπα εισελθόντα πρόσωπα (Π.Ε.Π.), φέτος καταγράφονται 75 περιστατικά με 3.565 Π.Ε.Π., με εκτίμηση ότι ο αριθμός αυτός θα υπερβεί τις 10.000 έως το τέλος του έτους. Το γεγονός αυτό καθιστά την Κρήτη κύρια πύλη εισόδου στη χώρα, την ώρα που στο σύνολο της επικράτειας παρατηρείται αισθητή μείωση των μεταναστευτικών ροών.
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την άμεση και επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών μας, προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά επαρκείς για την εκτέλεση του πολλαπλάσιου έργου που καλούνται να διαχειριστούν, ιδιαιτέρως ενόψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου, η οποία επίσης αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε, στον τομέα της κρουαζιέρας, την αυξημένη τουριστική επισκεψιμότητα στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου, την ανάγκη ελέγχων Θ.Μ.Α., ναυαγοσωστών, αλιείας, ημεροπλοίων, ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, καθώς και των δεκάδων θαλάσσιων επιχειρήσεων, όπως και την επιτήρηση και φύλαξη των λιμανιών μας.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω της γεωστρατηγικής θέσης που κατέχει η περιοχή μας καταπλέουν αρκετά πολεμικά πλοία των όποιων τα πληρώματα μαζικά επισκέπτονται την πόλη και ιδιαίτερα τον ενετικό Λιμένα Χανίων όπου απαιτούνται επαυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Οι επιπτώσεις της υφιστάμενης κατάστασης είναι ήδη εμφανείς, με το υπάρχον προσωπικό να καλείται διαρκώς να ανταποκριθεί σε αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις, υπό ιδιαιτέρως δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς προβλεπόμενες περιόδους ανάπαυσης.
Πέραν των επιχειρήσεων διάσωσης, οι οποίες εκτελούνται σε αποστάσεις 20-30 ναυτικών μιλίων νότια της νήσου Γαύδου, ακολουθεί η μεταφορά των διασωθέντων στα λιμάνια της νότιας Κρήτης και στη συνέχεια στα Χανιά με λεωφορεία. Η φύλαξή τους πραγματοποιείται σε προσωρινούς χώρους, με τη διάρκειά της να εκτείνεται σε δύο έως και τρεις ημέρες, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θέσεων στις υφιστάμενες δομές. Το πρόβλημα επιτείνεται λόγω της τουριστικής περιόδου και της αυξημένης πληρότητας των πλοίων, που καθιστά αδύνατη τη μετακίνηση όλων των μεταναστών.
Παράλληλα, διενεργούνται ανακριτικές διαδικασίες, συντάσσονται δικογραφίες και πραγματοποιούνται προσαγωγές διακινητών στις Εισαγγελικές αρχές, διαδικασίες που διαρκούν αρκετές ημέρες.
Όλα τα ανωτέρω διαχειρίζεται, σε μεγάλο βαθμό, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, το οποίο για να ανταποκριθεί καλείται να ενισχυθεί με έκτακτες μετακινήσεις προσωπικού και από άλλες Υπηρεσίες της Κρήτης, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα. Με την επιπρόσθετη αποδυνάμωσή τους, δημιουργούνται οριακές συνθήκες λειτουργίας και ασφάλειας και σε αυτές τις Υπηρεσίες.
Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε ζητήματα που διαρκώς μας γνωστοποιούνται και χρήζουν άμεσης μέριμνας:
- Τα πληρώματα των πλωτών μέσων, λόγω ελλείψεων, εξακολουθούν να επιχειρούν με μονό πλήρωμα. Αυτό συνεπάγεται σοβαρή σωματική και ψυχική καταπόνηση και επηρεάζει την εύρυθμη εκτέλεση της αποστολής τους σε διαδοχικά περιστατικά έρευνας και διάσωσης.
- Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την υγεία του προσωπικού που ασχολείται με τη μεταφορά μεταναστών σε γεμάτα λεωφορεία, η φύλαξή τους και η μεταγωγή τους, καθιστούν επιβεβλημένη την πρόβλεψη δυνάμεων και μέτρων σύμφωνα με τη νομοθεσία.
- Τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών αναγκάζονται, πέρα από τις λοιπές υποχρεώσεις τους, να παραμένουν επί συνεχόμενες ημέρες εντός των πλοίων της γραμμής Σούδας – Πειραιά, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα υπέρμετρη καταπόνηση.
Κατόπιν των ανωτέρω, καλούμε την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία να εξετάσει τη δυνατότητα λήψης ρεαλιστικών αποφάσεων στα πλαίσια της δίκαιης αντιμετώπισης της περιφέρειάς μας, όπως:
- Άμεση ενίσχυση των Υπηρεσιών της περιφέρειάς μας με μετακινήσεις προσωπικού σε μηνιαία βάση, κατά τα πρότυπα των μετακινήσεων που εφαρμόζονται στο Ανατολικό Αιγαίο, τουλάχιστον για όσο διαρκεί η παρούσα έξαρση.
2. Ενίσχυση των πλωτών μέσων με διπλά πληρώματα και δυνατότητα επάνδρωσής τους με στελέχη προερχόμενα από παραγωγικές σχολές.
3. Επανεξέταση του σχεδιασμού των Υπηρεσιών της Κρήτης και αύξηση των οργανικών θέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες και στα νέα δεδομένα.
4. Ενίσχυση του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδυναμωθεί σημαντικά λόγω μαζικών αποστρατειών.
5. Αναβάθμιση της κατηγορίας του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης από την 4η στην 3η, στο πλαίσιο της ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης.
Η στήριξη και έμπρακτη ενίσχυση της περιφέρειάς μας δεν αποτελεί απλώς υποχρέωση προς το προσωπικό που καθημερινά υπερβάλλει εαυτόν, αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για τη διασφάλιση της ασφάλειας των θαλάσσιων συνόρων, της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών και της ομαλής διεξαγωγής της τουριστικής περιόδου.
Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας, πριν είναι πολύ αργά, και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία και διευκρίνιση.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΚΑΤΣΙΚΑΝΔΑΡΑΚΗΣ Βασίλειος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Βασίλειος