- Uncategorized

Επίσκεψη Ε.Π.Λ.Σ. Δυτικής Κρήτης στο Λιμενικό Σταθμό Παλαιόχωρας και στο Π.Λ.Σ. 121.

Επίσκεψη στο Λιμενικό Σταθμό Παλαιόχωρας και στο Π.Λ.Σ. 121, πραγματοποίησε σήμερα 30 Νοέμβριου 2021 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης μας στα πλαίσια της συνδικαλιστικής της δράσης.

Ενημερωθήκαμε από τους συναδέλφους και συζητήσαμε μαζί τους σχετικά με το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Νότια Κρήτη και που έχουν ενταθεί ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, φέρνοντας στα όρια των δυνατοτήτων τους τα στελέχη αλλά και τα επιχειρησιακά μέσα που διαθέτουν ενώ μετά και τα πρόσφατα περιστατικά που έλαβαν χώρα στην περιοχή αρμοδιότητας του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας θεωρείται επιβεβλημένη ανάγκη η όσο το δυνατόν ταχύτερη αντικατάσταση του Π.Λ.Σ. 121 με νεώτερο καθώς αυτό είναι πλέον 27 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αντιμετώπιση των αναγκών αυτής της ευαίσθητης και νευραλγικής περιοχής.

 Μείζων θέμα κρίνεται και η ενίσχυση με προσωπικό του Λ/Σ και του Π.Λ.Σ. 121 με διπλό πλήρωμα, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται η ασφάλεια και το δικαίωμά για μια ομαλή οικογενειακή και προσωπική ζωή, καθώς η λειτουργία του με ένα πλήρωμα, είναι προβληματική και ο εξαναγκασμός των συναδέλφων μας, να βρίσκονται σε συνεχή εικοσιτετράωρη επιφυλακή, εκτελώντας άοκνα τα καθήκοντα τους και ξεπερνώντας πολλές φορές, κατά πολύ της θεσμοθετημένες ώρες εργασίας,  χωρίς να μπορούν να λάβουν ούτε τις απαραίτητες ημέρες ανάπαυσης είναι τουλάχιστον αναχρονιστική, ακόμα και για το ισχύον απαρχαιωμένο Π.Δ. ωραρίου και δεν διασφαλίζει την απαιτούμενη ετοιμότητα.

Συζητήθηκε το θέμα της αύξησης του μηνιαίου ορίου ωρών νυκτερινής απασχόλησης του προσωπικού και ιδιαίτερα των στελεχών που υπηρετούν στα πλωτά. Με την υπ. αριθμ. 2822.30-3/20367/2020 Κ.Υ.Α. του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Υφυπουργού Οικονομικών αυξήθηκε  το μηνιαίο όριο των ωρών νυκτερινής απασχόλησης για τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης ανά ώρα νυκτερινής απασχόλησης, που καταβάλλεται στα στελέχη Λιμενικού Σώματος. Το ανώτατο όριο καθορίζεται σε 96 ώρες μηνιαίως για τα στελέχη, Λιμενικού Σώματος, που υπάγονται σε Λιμενικές Αρχές των Νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου. Τα γεωγραφικά κριτήρια στην επέκταση της νυχτερινής αποζημίωσης έχουν ως αποτέλεσμα λιμενικοί με ίδια καθήκοντα, που απασχολούνται νυχτερινές ώρες και δεν υπηρετούν στις συγκεκριμένες περιοχές, να μην αμείβονται για την υπηρεσία τους.

Η Ένωση μας θεωρεί επιβεβλημένη την ανάγκη επέκτασης της διάταξης για όλα τα στελέχη τα οποία εκτελούν υπηρεσία σε πλωτά, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Τέλος συζητήθηκε το πρόβλημα στέγασης της Υπηρεσίας, καθώς η παραχώρηση του κτιρίου που στεγάζεται ο Λιμενικός Σταθμός ήταν μέχρι την 14-07-2019, ενώ με την Αρ.122/2019 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η μη παράταση της παραχώρησης ενώ προκειμένου επιλυθεί οριστικά έχει προταθεί η παραχώρηση κατόπιν διαμορφώσεων, από το Λ.Τ.Ν. Χανίων, κτιρίου που θα πρέπει να πληροί όλους τους κανόνες ασφαλείας, εντός της Χ.Λ.Ζ. του Τουριστικού Λιμένα «Τηγάνι» Παλαιόχωρας, για την στέγαση του Λιμενικού Σταθμού διαδικασία που διευκολύνετε με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 137 του ν. 4759/2020 (Α΄ 245) .

Για άλλη μια φορά τονίζεται ότι ο Λιμενικός Σταθμός Παλαιόχωρας επιβλέπει πλην του χερσαίου χώρου δικαιοδοσίας του, τη Νήσο Γαύδο αλλά και την ευρύτερη θαλάσσια  περιοχή στο νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης και είναι πρόσφατα τα παραδείγματα της επιχειρησιακής του δράσης σε όλους τους τομείς ενώ θυμίζουμε ότι εκτός από την προάσπιση των θαλασσίων συνόρων της χώρας και της Ε.Ε αντιμετωπίζει και είναι πρόσφατα αυτά, περιστατικά τα οποία αφορούν, μεταφορές ασθενών, λαθρεμπόριο, μετανάστευση και άλλες έκνομες πράξεις.

Ως Ένωση θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους για την φιλοξενία και τον εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που ετέθησαν.

Για το Δ.Σ.

           Ο Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας

ΚΑΤΣΙΚΑΝΔΑΡΑΚΗΣ Βασίλειος                 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Βασίλειος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *