- Ανακοινώσεις

Ε.Π.Λ.Σ. Δυτικής Κρήτης: Σχέδιο νέου Π.Δ. μεταθέσεων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ένωση μας έχει γίνει αποδέκτης ερωτημάτων και έντονης ανησυχίας από τα στελέχη της περιφέρειας μας, που εκφράζουν την αγωνία τους για το νέο Π.Δ. Μεταθέσεων που έχει δει το φώς της δημοσιότητας, ως τελικό κείμενο έτοιμο προς υπογραφή.

   Δυστυχώς αυτό το νέο Π.Δ. Μεταθέσεων περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τα στελέχη του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. χωρίς να μας έχει δοθεί η δυνατότητα, σαν Πρωτοβάθμια Ένωση, να υποβάλουμε απόψεις ή τις τυχόν ενστάσεις μας επί αυτού.

   Το προωθούμενο νέο Π.Δ. είναι μία κακή αντιγραφή του Π.Δ. 33/2009 του οποίου, κατά την εφαρμογή του, καταστρατηγήθηκαν οι περισσότερες διατάξεις του περί αξιοκρατίας στις μεταθέσεις των συναδέλφων και φοβόμαστε ότι όμοια θα γίνει και με το νέο Π.Δ. αφού αλλαγές όπως:

  • Η αλλαγή στον υπολογισμό των μορίων θα επιφέρει απώλεια για τα περισσότερα στελέχη ιδιαιτέρα στους πιο παλαιούς συναδέλφους.
  • Η αλλαγή κατηγοριών των Λιμενικών Αρχών εντελώς φωτογραφικά, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο όγκος εργασίας τους και η ιδιαιτερότητα των συνθηκών διαβίωσης των περιοχών δικαιοδοσίας τους.
  • Το ότι οι μισοί σχεδόν υπηρετούντες στο σώμα με διάφορες διατάξεις είναι αμετάθετοι.
  • Το ότι αντικαταστήθηκε το χρονικό περιθώριο παραμονής στον τόπο επιλογής από ελάχιστο τα οκτώ (8) έτη, σε μέγιστο τα οκτώ (8) έτη και με την δυνατότητα να μετατίθενται ακόμα και στα τέσσερα (4) έτη παραμονής στον τόπο επιλογής τους, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι σήμερα τα στελέχη αυτά καλούνται να υπηρετήσουν σαράντα (40) χρόνια και όχι είκοσι πέντε (25) όπως ίσχυε στο παρελθόν, κάτι που θα έπρεπε αντιθέτως να αυξήσει τον χρόνο παραμονής στον τόπο επιλογής τους.
  • Η ουσιαστική κατάργηση του ορίου των σαράντα πέντε (45) ετών για τους υπηρετούντες στα πλωτά, και άλλα πολλά,

δεν πρόκειται να αλλάξουν το τοπίο των μεταθέσεων αλλά θα ενισχύσουν την αδικία στο σύστημα επιτρέποντας μεταθέσεις ¨κατά παραγγελία¨ χωρίς κανένα όριο, χωρίς δικαιοσύνη και αξιοκρατία, χωρίς κοινωνικά και αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς ισονομία, αντιμετώπιση που το προσωπικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει αποδείξει σε όλα τα μέτωπα ότι δεν του αξίζει.

   Η μεγάλη απορία μας είναι αν αυτό το Π.Δ. είναι αυτό που οραματίστηκαν όλοι αυτοί που κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες μας, τα τελευταία χρόνια και μετά την ψήφιση του Νόμου 4504/2017 και όσων ακολούθησαν, ενώ γνώριζαν τις αρνητικές του συνέπειες, αντί να προβούν σε ενέργειες απέναντι στην Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία, ώστε να καταφέρουν να πετύχουν ευνοϊκότερους όρους για το προσωπικό, στο τωρινό προς υπογραφή Π.Δ. άλλοι εξ αυτών αντιδικούν μεταξύ τους ενώ κάποιοι άλλοι μας παρουσιάζονται και ως ¨Μεσσίες¨ μέσα από νέα συνδικαλιστικά σχήματα ενώ είχαν μεγάλο μερίδιο ευθηνής και προσπαθούν να πείσουν τα στελέχη ότι τώρα θα είναι δίπλα τους και αυτοί για το καλό τους.

   Το αποτέλεσμα τέτοιων κινήσεων είναι η διάσπαση, ο διχασμός μεταξύ των στελεχών και η αδυναμία πλέον να σταθούν με ισχύ απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και να παλέψουν για την επίλυση τους.

   Αντιλαμβανόμενοι την πραγματικότητα και την αγωνία των συναδέλφων αλλά και με την ελπίδα ότι υπάρχει ακόμα χρόνος και θέληση από όλους, ευελπιστούμε ότι ακόμα και την ύστατη στιγμή μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις επί του προωθούμενου Π.Δ. επ΄ ωφελεία του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

                                  Για το Δ.Σ.

             Ο Πρόεδρος                                               Ο Γενικός Γραμματέας

ΚΑΤΣΙΚΑΝΔΑΡΑΚΗΣ Βασίλειος                      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Βασίλειος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *